ALOEORGANIC e-Store!


Save 10% Off Your First Order!

Политика за колачиња

 

Нашата веб страна користи колачиња за да Ве разликува од другите корисници на веб-страната. Ова ни помага да Ви овозможиме подобро искуство, да ја подобриме нашата услуга и да ги персонализираме содржините за Вас додека ја користите нашата веб страна. Оваа политика за користење на колачиња („Политика за колачиња“) ги опишува видовите колачиња што ги користиме на веб страната и нашите цели за нивно користење.

За повеќе информации во врска со нашите политики за приватност, Ве молиме прочитајте ја нашата Политика на приватност.

Внимателно прочитајте ја оваа Политика за колачиња која дава детали за тоа зошто користиме колачиња и кои информации ги собираат од Вас и за Вас.

1. Што е политика за колачиња

Кога ќе пристапите на нашата интернет страница или ги користите нашите услуги, BGROUP.МК & ALOEORGANIC.MK и трети лица, авторизирани од наша страна собираат колачиња кои содржат податоци за Вас. Оваа страна ја објаснува политиката за користење на колачиња и слични технологии во aloeorganic.mk (Б ГРОУП 2022 Скопје) на нашата веб страна.

Ги користиме овие технологии за да ги администрираме нашите интернет страници, да анализираме трендови, да ги следиме активностите на корисниците и со тоа да овозможиме персонализирани промотивни пораки и реклами. Оваа страна објаснува што се технологиите и Вашите права за промени и контролирање на употребата на колачињата. Кога прв пат ќе пристапите на било која страна на BGROUP.МК & ALOEORGANIC.MK може да добиете порака која што Ве известува дека користиме “колачиња”. Со кликнување на “се согласувам”, затворање на поп-ап прозорецот или со продолжување со користење на веб сајтот вие изјавувате дека сте ја разбрале и сте се согласиле со употребата на овие технологии, како што се објаснети во оваа Политика за колачиња.

На известувањето има копче “Поставки за колачиња„ со цел Вие самите да одберете кои колачиња со информации за Вашата посета ќе бидат зачувани. Кај секој тип на колачиња е наведено објаснување за истите, а детално обаснување за типовите на колчиња можете да прочитате во продолжение на оваа политика за колачиња.

Не е задолжително да ги прифатите колачињата и согласувањето со користењето на истите може да биде отповикано во било кое време (како да ги контролирате колачињата, содржано подолу во текстот). Може да ги промените подесувањата на Вашиот пребарувач за да ограничите или забраните колачиња и можете да ги избришете од било кој уред во било кое време. Ако не се согласувате или ги избришете колачињата некои делови од нашиот веб сајт кои ги пристапувате може да не фукционираат како што треба или да им треба многу повеќе време да се отворат.


2. Што се колачиња?

Колачињата се мали текстуални датотеки, делови од код, кои можат да се употребуваат од страна на веб-страници со цел да се подобри корисничкото искуство. Колачињата се зачувуваат на Вашиот компјутер или мобилен уред кога го посетувате веб сајтот. Кога следен пат ќе го посетите пак истиот сајт, колачињата ни дозволуваат да го препознаеме Вашиот пребарувач. Колачињата може да ги зачувуваат Вашите преференции и други информации но не можат да читаат Ваши податоци или информации од Вашиот хард диск или пак да читаат други зачувани фајлови за колачиња од други сајтови.

Колачињата кои што се директно поставени од сајтот BGROUP.МК & ALOEORGANIC.MK се нарекуваат “колачиња од прва страна”. Колачињата поставени од други страни се нарекуваат “колачиња од трети-страни”. Колачињата од трети страни овозможуваат различни функционалности на нашиот сајт како (рекламирање, функции на социјални медиуми, аналитики). Овие колачиња не се во сопственост на BGROUP.МК & ALOEORGANIC.MK и BGROUP.МК & ALOEORGANIC.MK нема контрола врз нив и како тоа ќе бидат истите искористени.


3. Зошто се користат колачињата?

Колачињата се користат за подобро разбирање на користењето на апликациите и веб-сајтот од страна на посетителите како и за оптимизирање на искуството при користење. Колачињата дозволуваат, на страната која што ги поставува, да препознаваат корисничките уреди на користење во споредба со претходни најави и посети со цел да се персонализираат рекламите за поголема релевантност спрема корисниците. Овие информации може да се соберат на сите веб-пребарувачи и на сите уреди (компјутер, лаптопи, паметни телефони, таблети итн.) но маркетинг колачињата не содржат лични податоци за корисниците.

Оваа веб-страница употребува различни видови колачиња. Некои колачиња се поставени од трети сервиси кои се појавуваат на нашите страници се со цел за оптимизирање на Вашето искуство на BGROUP.МК & ALOEORGANIC.MK.


4. Колачиња што ние ги користиме:

Веб страната користи колачиња за да Ве разликува од другите корисници на веб страната. Ова ни помага да Ви овозможиме подобра функционалност кога ја пребарувате веб страната, и исто така ни овозможува да ја подобриме. Колачињата што ги користиме на нашата веб страна може да се категоризираат на следниов начин:

Неопходни колачиња (necessary cookies) дозволуваат да се движите низ веб страната и да ги користите основните карактеристики. Без користење на овие колачиња, не може да обезбедиме користење на нашата веб страна.

Ние ги користиме овие неопходни колачиња за:

 • да Ве идентификуваме дека сте најавени на веб-страната
 • безбедносни цели
 

Колачиња за перформанси собираат информации за тоа како ја користите веб-страната, на пример кои страни ги посетувате и дали имате грешки. Овие колачиња не собираат никакви информации што би можеле да Ве идентификуваат и се користат само за да ни помогнат да го подобриме работењето на веб-страната, да ги разбереме интересите на нашите корисници и да ја измериме ефективноста на нашето рекламирање.

Овој тип на колачиња се однесуваат на следење за тоа доколку повторно се вратите на нашиот сајт. Овие колачиња содржат неопходни информации, на пример од кој град пристапувате кон BGROUP.МК & ALOEORGANIC.MK. Важно е да се напомене дека овие колачиња не се неопходни и не влијаат врз Вашето искуство при посетата на нашиот сајт.

Колачињата за перформанси ги користиме за:

 • спроведување на веб аналитики: статистика за користење на веб страната
 • спроведување на поврзано следење: овозможување на фидбек на поврзаните субјекти за тоа дали посетителите на нашата веб страна ја посетиле и нивната веб страна
 • следење на бројот на корисници на веб страната и која содржина ја посетиле
 • да ни помогне при мерење на грешки кои настанале
 • тестирање на различни дизајни за веб страната

Некои од нашите колачиња за перформанси се управувани од трети страни. Врз колачињата поставени од трети страниBGROUP.МК & ALOEORGANIC.MK нема никаква одговорност ниту надлежност и Ве советуваме да ги прочитате политиката за приватност и политиката за колачиња на нашите соработници и партнери за зголемување на Вашата сигурност.

Функционалните колачиња се користат за овозможување на услуга или за да се зачуваат подесувањата кои што сте ги направиле за Вашата следна посета.

Функционалните колачиња ги користиме за:

 • меморирање на подесувањата што сте ги поставиле, како што се големина на текст, преференци, боја и слично
 • меморирање на податок за тоа дали Ве имаме прашано дали сакате да пополните прашалник
 • некои од нашите колачиња за перформанси се управувани од трети страни.
 

Таргетираните колачиња се користат за да се следи Вашата посета на нашата веб страна, за да ни овозможи да Ви прикажуваме таргетирани реклами.

Таргетираните колачиња ги користиме за

 • прикажување на тергетирани реклами на нашата веб страна
 • да го подобриме начинот како испорачуваме таргетирани реклами и содржина, и да го мериме успехот на кампањите на нашата веб страна
 

Претпочитани колачиња (Preference cookies) ѝ овозможуваат на веб-страницата да ги запомни информациите кои го менуваат начинот на кој таа се однесува или изгледа, како на пример Вашиот претпочитан јазик или регионот во кој се наоѓате.

Статистички колачиња (Statistical cookies) ни помагаат да разбереме на кој начин посетителите комуницираат со веб страната преку анонимно собирање на информации.

Маркетиншки колачиња (Marketing cookies) се употребуваат за следење на посетителите низ веб-страниците. Целта е да се прикажат реклами кои се релевантни и привлечни за поединечниот корисник.

Social Media колачиња. Овие колачиња дозволуваат да ги интегрираме функциите од социјалните медиуми на нашиот сајт, а исто така може да се користат во маркетиншки цели. Колачињата кои што се поставени од BGROUP.МК & ALOEORGANIC.MK се во наша надлежност, но колачиња поставени од трети страни, во овој случај социјалните мрежи, не се во наша надлежност и BGROUP.МК & ALOEORGANIC.MK нема никаква одговорност спрема користењето на податоците приберени од третите лица. Ве советуваме за подобра информираност да ги пребарате и прочитате политиките за колачиња и приватност на овие трети лица за подобра ваша сигурност.


5. Како да ги контролирам колачињата?

За сите колачиња е потребна Вашата согласност. Без претходно дадена согласност, не ги поставуваме колачињата на Вашиот уред.

Кога прв пат ќе ја пристапите било која страна на BGROUP.МК & ALOEORGANIC.MK може да добиете порака која што Ве известува дека користиме “колачиња”. Можете да дадете согласност со кликнување на соодветното копче на банерот што Ви се прикажува при отворање на сајтот. Со кликнување на “се согласувам”, затворање на поп-ап прозорецот или со продолжување со користење на веб сајтот Вие изјавување дека сте ја разбрале и сте се согласиле со употребата на овие технологии, како што се објаснети во оваа Политика за колачиња.

На известувањето има копче “Поставки за колачиња„ со цел Вие самите да одберете кои колачиња со информации за Вашата посета на BGROUP.МК & ALOEORGANIC.MK  ќе бидат зачувани. Поточно може да одберете кои од претпочитаните колачиња кои не се задолжителни ќе бидат зачувани. Не е задолжително да ги прифатите колачињата и согласувањето со користењето на истите може да биде отповикано во било кое време.

Преку подесувањата во веб-пребарувачот може да подесите кои колачиња ќе ги задржите, а кои не сакате да ги задржите. Исто така може да ја исконтактирате компанијата која ги поставила и која ги контролира колачињата. За повеќе информации проверете во подесувањата на Вашиот веб-пребарувач.

Имајте предвид дека оневозможувањето на овие колачиња ќе влијае на функционалноста на веб-страната и може да ве спречи да имате пристап до одредени карактеристики на веб-страницата.


6. Дали добивам колачиња преку е-маил?


Нашите е-маил пораки содржат колачиња кои што доставуваат информации за тоа дали сте го отвориле е-маилот и дали сте кликнале на одреден линк во истиот. Овие колачиња се уникатни за секој корисник, односно два корисници со добиена иста порака имаат свои посебни и уникатни колачиња. Овие колачиња служат само за аналитички цели и не се задржуваат на Вашиот уред.


7. Како да ги избришете и блокирате колачињата


Освен преку банерот (поп-ап прозорецот) за согласност за колачиња, повеќето веб пребарувачи овозможуваат контрола на колачињата преку поставките на пребарувачот. Меѓутоа, ако ги користите поставките на пребарувачот за блокирање на сите колачиња (вклучително и неопходните колачиња), можеби нема да можете да пристапите до сите или до делови од веб-страната.

Промена на Вашите поставки за колачиња

Поставките на прелистувачот за промена на поставките за колачињата обично се наоѓаат во менито „опции“ или „преференции“ на Вашиот интернет прелистувач. Со цел да ги разберете овие поставки, следниве врски може да бидат корисни. Во спротивно, треба да ја користите опцијата „Помош“ во Вашиот интернет прелистувач за повеќе детали.

Cookie settings in Internet Explorer

Cookie settings in Firefox

Cookie settings in Chrome

Cookie settings in Safari

 

Повeќе информации – за да дознаете повеќе за колачињата, вклучувајќи за  што  колачињата се поставени и како да ги подесите и избришете, посетете ја веб страната www.aboutcookies.org8. Генерални информации


Политиката за колачиња е дел од Политиката за приватност на BGROUP.МK која што објаснува што BGROUP.МК & ALOEORGANIC.MK прават со собраните информации од нашите корисници. За повеќе иформации посетете ја Политиката на приватност.

Политиките може да се менуваат и обновуваат повремено. Ве молиме посетувајте ги политиките за информираност при евенутални промени. Ако имате прашања во врска со оваа Политика за колачиња, контактирајте не на contact@bgroup.mk & contact@aloeorganic.mk.